Особистий сайт Коваленка Сергія Івановича

П`ятниця, 20.06.2025, 13:04

Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | Головна | Додаток 9 | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Додаток 9

Зберігання харчових продуктів

   Правильне зберігання дає змогу зберегти харчову й біологічну цінність харчових продуктів, охороняє їх від псування, має велике значення для профілактики харчових отруєнь бактеріальної природи.

   Зберігання готових страв. Багато готових страв (бульйони й перші страви, другі страви з м'яса, птиці, риби, тушковані овочі, страви з грибів, холодні страви — холодці, заливні м'ясо та риба, вінегрети, салати, а також кондитерські вироби з кремом) належать до продуктів, що швидко псуються. Через 4-6 год зберігання цих страв при кімнатній температурі вживати їх у їжу небезпечно. Тому перераховані страви тримають у холодильнику при температурі + 4–5 ºС не більше 72 год. Заливні страви й холодці зберігають у холодильнику не більше 12 год, тістечка та торти з білково-збитим кремом або фруктовою начинкою — не більше 72 год, з вершковим кремом — 36 год, із заварним кремом — 6 год. При зберіганні готової їжі необхідно суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог: підтримувати чистоту місця зберігання, посуду и упаковки, не зберігати поряд готові страви та продукти, що вживаються в їжу без додаткової обробки (ковбаси, сиру тощо), і сирі продукти, напівфабрикати, а також забруднені продукти (овочі тощо).

   Зберігання молока, молочних продуктів і яєць. Усі молочні продукти краще зберігати в холодильнику. Свіже молоко в будь-якій тарі — не більше 36 год, кип’ячене молоко — до 3 діб, молочнокислі продукти (кефір, кисле молоко, ацидофілін) — 24—36 год, сметану — до 3 діб, сир — 36 год, солодкі вершкові сири в полімерній упаковці — до 48 год. Вершкове масло в холодильнику при температурі вище 0 °С зберігається до 10 діб, у морозильній камері — більш тривалий час, сири — до 15 діб, яйце куряче — до 20 діб.

   Зберігання сухих продуктів. Сухі сипучі продукти тримають у сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Зберігати сухі продукти можна в паперових пакетах, полотняних мішках, а також у банках з кришками. Сухі продукти легко сприймають і довго утримують сторонні запахи, що також треба враховувати при їх зберіганні.

   Зберігання хліба та хлібобулочних виробів. Краще всього використовувати спеціальні хлібниці або емальований посуд з кришкою. Житній і пшеничний хліб зберігають окремо. Хліб у поліетиленових пакетах висихає менше, але при цьому з'являються сторонні запахи, відбувається його зволоження. Тому зберігати хліб і хлібобулочні вироби в поліетиленових пакетах рекомендується тільки протягом нетривалого часу.

 

Це матеріал з підрчника Основи здоров'я 8 клас Поліщук (narodna-osvita.com.ua)

Підручник Основи здоров'я 8 клас Н. М. Поліщук

Вхід на сайт

Пошук

Корисні посилання

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0