Особистий сайт Коваленка Сергія Івановича

П`ятниця, 20.06.2025, 07:28

Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | Головна | Додаток б | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Додаток б

Правила вживання їжі

   Їжа перед телевізором. На жаль, люди, які поєднують перегляд телевізора й уживання їжі, не усвідомлюють усіх негативних наслідків, що пов'язані з цією звичкою. Установлено, що перед екраном почуття насичення людини гальмується, і в середньому вона з'їдає на 300—350 калорій більше. До того ж погано пережовує їжу, а це призводить до порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

   Пропуск прийомів їжі. Для нормальної роботи органів травлення та притлумлення почуття голоду необхідно 5-6 прийомів їжі протягом дня: сніданок, обід, вечеря та другий сніданок і полуденок. Якщо цього не дотримуватися, виникають порушення обміну речовин, що призводять до застійних явищ і накопичення жиру.

   Уживання холодних або погано розігрітих продуктів. Низька температура зупиняє всі біохімічні процеси, постійне вживання холодної їжі вповільнює роботу шлунку, процес травлення від цього погіршується.

   Звичка їсти під час сильних емоцій. Ця звичка пов’язана з дитинством, коли дитині, яка плаче, дають щось смачне або хвалять і підсилюють похвалу «заслуженими» солодощами. З віком формується дуже стійка звичка: коли погано, потрібно поїсти. Проблема в тому, що коли людина емоційно збуджена, вона практично завжди переїдає.

   Фастфут і напівфабрикати. Суші та каші швидкого приготування, консерви, заморожені продукти й суміші містять багато штучних консервантів. Але головний недолік напівфабрикатів — це надлишок у них вуглеводів, а, значить, і зайвих калорій. Звертайте увагу на поживну цінність продукту, що вказана на упаковці. Потрібно обов’язково дивитися, скільки даний продукт має вуглеводів — у «швидкій» їжі вуглеводів часто більше, ніж потрібно.

   На упаковці продукту обов’язково повинні бути вказані всі інгредієнти, що використовуються в рецептурі. Вони пишуться в порядку зменшення їх кількості. Харчові добавки вказуються у графі «склад продукту»: обов'язково повинен бути присутнім індекс Е або його розшифровка (наприклад, кармін).

   Заборонені в Україні добавки, які можуть входити до складу несертифіко-ваної імпортованої продукції:

Е 121 — барвник «цитрус червоний»;

Е 123 — барвник «амарант»;

Е 235) — консервант «гексаметилентеграмін»;

Е 240 — консервант «формальдегід».

   Деякі дозволені в Україну харчові добавки, яких треба уникати:

Е 102 — барвник «тартразин», алерген (особливо шкідливий для дитячого організму), може спровокувати напад астми в людей, які хворіють на цю недугу.

Е 110 — барвник «сонячний захід» — алерген, який може спровокувати шкірні висипання й розлад травлення.

Е 120 — барвник «кармінова кислота», може викликати нудоту та блювання. Заборонений у ряді країн.

Е 210 — консервант «бензойна кислота», може провокувати алергічні реакції.

Е 213-217 — консерванти, мають канцерогенні властивості, стимулюють розвиток пухлин.

Е 220 — консервант, виводить з організму кальцій і руйнує вітамін B1. Може провокувати захворювання нирок та алергію.

Е 320, 321 — антиокислювачі, шкідливі при бронхіальній астмі. Підвищують рівень холестерину в крові.

Е 320 руйнує вітамін Д.

Е 407, 450 — стабілізатори та загусники, можуть провокувати захворювання нирок і печінки.

Е 510, 513, 527 — емульгатори, провокують розлади шлунково-кишкового тракту, а також ниркові та печінкові коліки.

Е 030, 037 — підсилювачі смаку й аромату, негативно впливають на нервову систему.

 

Це матеріал з підрчника Основи здоров'я 8 клас Поліщук (narodna-osvita.com.ua)

Підручник Основи здоров'я 8 клас Н. М. Поліщук

 

Вхід на сайт

Пошук

Корисні посилання

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0