Ліпіди
Ліпіди — нерозчинні у воді, але добре розчинні в неполярних речовинах (ефірі, ацетоні тощо) органічні сполуки.
Будова та види жирів
Функції жирів
Функція |
Характеристика |
Енергетична |
При повному окисненні 1 г жиру виділяється 38,9 кДж енергії |
Запасаюча |
Жири відкладаються у тканинах, формуючи резервні енергетичні запаси. Запаси жирів можуть бути джерелом метаболічної води (у верблюдів) |
Захисна |
Жирові відкладення захищають організм та внутрішні органи від механічних пошкоджень |
Теплоізолююча |
Жирові відкладення, підшкірна жирова клітковина запобігає тепловим утратам |
Будова та функції жироподібних речовин |
Фосфоліпіди — містять залишок ортофосфатної кислоти, входять до складу клітинних мембран |
Гліколіпіди — сполуки ліпідів з вуглеводами. Є складовою частиною тканин мозку та нервових волокон |
Ліпопротеїди — комплексні сполуки різноманітних білків із жирами |
Стероїди — важливі компоненти статевих гормонів, вітаміну D |
Воски — виконують захисну функцію: у ссавців змащують шкіру і волосся, у птахів надають пір’ю водовідштовхувальних властивостей, у рослин запобігають надмірному випаровуванню води |
Цей матеріал з Біологія. Експерес-підготовка до ЗНО та ДПА (subject.com.ua)