ТЕМА 2. ОБМІН РЕЧОВИН І ТРАВЛЕННЯ. ХАРЧУВАННЯ ТА ОБМІН РЕЧОВИН
1. У якому відділі травної системи остаточно розщеплюються вуглеводи?
А) у ротовій порожнині;
Б) у шлунку;
В) у дванадцятипалій кишці;
Г) у товстому кишечнику.
2. У ротовій порожнині починають розщеплюватися
А) пептиди;
Б) вуглеводи;
В) жири;
Г) білки.
3. Яка структура зуба містить сполуки Флуору?
А) пульпа;
Б) емаль;
В) дентин;
Г) цемент.
4. Активація пепсиногенів у шлунку відбувається завдяки
А) хлоридній кислоті;
Б) муцину;
В) гастрину;
Г) ліпазі.
5. Завдяки якій речовині здійснюється бактерицидна дія слини?
А) лізоциму;
Б) муцину;
В) пеніциліну;
Г) хлоридній кислоті.
6. У тонкому кишечнику всмоктуються:
А) гліцероли;
Б) жирні кислоти;
В) ліпіди;
Г) амінокислоти.
7. Який фермент каталізує розщеплення білків?
А) пепсин;
Б) ліпаза;
В) амілаза;
Г) гастрин.
8. Яку функцію виконує жовч?
А) емульгує жири;
Б) активізує пепсиноген;
В) підвищує кислотність у кишечнику;
Г) блокує всмоктування вітамінів.
9. Які речовини всмоктуються у лімфу?
А) вуглеводи;
Б) амінокислоти;
В) білки;
Г) ліпіди.
10. Яку функцію виконує корисна мікрофлора кишечнику людини?
А) синтезує ліпіди;
Б) пригнічує діяльність патогенних бактерій;
В) сприяє всмоктуванню води;
Г) переводить вітамін D з неактивної форми в активну.
11. Укажіть орган травної системи людини, запалення якого має назву «панкреатит»:
А) печінка;
Б) підшлункова залоза;
В) шлунок;
Г) товстий кишечник.
12. Під час всмоктування у тонкому кишечнику до лімфатичних капілярів ворсинок потрапляють 1 ... , а до кровоносних – 2 ...
А) 1 – білки, 2 – жири;
Б) 1 – нуклеїнові кислоти, 2 – білки;
В) 1 – жири, 2 – амінокислоти;
Г) 1 – амінокислоти, 2 – нуклеїнові кислоти.
13. Установіть відповідність між органом травної системи та процесами, що відбуваються в ньому:
Орган
1) шлунок;
2) товстий кишечник;
3) дванадцятипала кишка;
4) печінка.
Процес
А) інтоксикація шкідливих речовин;
Б) початковий гідроліз білків;
В) основне всмоктування глюкози;
Г) початкове всмоктування глюкози;
Д) остаточне всмоктування води.
14. Установіть відповідність між типами зубів та їх кількістю в дорослої людини
Тип зубів
1) різці;
2) нижні малі корінні;
3) верхні великі корінні;
4) нижні ікла.
Кількість зубів
А) 6;
Б) 8;
В) 4;
Г) 10;
Д) 2.
15. Розташуйте органи травної системи, якими проходить харчова маса, у правильній послідовності:
А) дванадцятипала кишка;
Б) стравохід;
В) шлунок;
Г) глотка.
Це матеріал з підручника біологія 8 клас - Костильов О.В., Яценко С.П. (narodna-osvita.com.ua)