УРОК 40. Практична робота №6
Тема. Аналіз індивідуального харчування за добу та відповідність його нормам.
Мета: навчитися розраховувати енергетичні витрати людини за добу, складати добовий харчовий раціон відповідно до енергетичних витрат власного організму.
Обладнання: мікрокалькулятор, таблиці «Хімічний склад харчових продуктів та їхня калорійність», «Витрати енергії залежно від навантаження за 1 годину на 1 кг маси тіла», «Норма добової потреби людей у поживних речовинах».
Структура уроку, основний зміст і методи роботи
I. Актуалізація опорних знань учнів. (Бесіда за запитаннями.)
— Що таке харчовий раціон?
— Що потрібно враховувати при складанні добового харчового раціону?
II. Самостійна робота учнів за інструктивною карткою
Інструктивна картка
1. Підберіть потрібну кількість білків, жирів і вуглеводів згідно норм харчування за таблицею «Хімічний склад харчових продуктів та їх калорійність».
Слід запам’ятати, що для дітей віком від 15-17 років найкращим співвідношенням білків : жирів : вуглеводів = 1 : 1 : 4. Тобто, на одну добу на 1 маси тіла необхідно:
— 1,5 г білків;
— 1,5 г жирів;
— 6,0 г вуглеводів.
Необхідно врахувати режим харчування; тобто приймання їжі у відповідний час з урахуванням витрат енергії конкретної людини.
2. Складіть свій розпорядок дня. Дані запишіть у таблицю.
3. Визначте за допомогою таблиці «Добові витрати енергії у людей, що займаються різними видами діяльності» повну витрату енергії за добу. Дані запишіть у таблицю.
Енергетичні витрати за добу
Вид діяльності |
Тривалість (год.) |
Енергетичні витрати (кДж/год. кг) |
Енергетичні витрата за добу (кДж) |
|
|
|
|
Підсумуйте енергетичні витрати свого організму за добу.
4. Визначте індивідуальний добовий раціон харчування.
Для цього складіть меню чотириразового харчування так, щоб на
I сніданок припадало 25% добового раціону
II сніданок — 20%
Обід - 35%
Вечеря — 20%.
Дані запишіть у таблицю.
Індивідуальний добовий харчовий раціон
Режим харчування |
Назва страви |
Маса продуктів |
Енергетична цінність (кДж) |
Вміст у продуктах |
% добового раціону |
||
білків |
жирів |
вуглеводів |
|||||
І сніданок |
|
|
|
|
|
|
|
II сніданок |
|
|
|
|
|
|
|
Обід |
|
|
|
|
|
|
|
Вечеря |
|
|
|
|
|
|
|
Всього |
|
|
|
|
|
|
|
5. Обчисліть загальну кількість білків, жирів, вуглеводів у добовому раціоні та його калорійність.
Дані запишіть у таблицю.
Вміст жирів, вуглеводів та їх енергетична цінність у продуктах харчування
Продукти харчування |
Маса |
Вміст у продуктах |
Енергетична цінність (кДж на 100 г продукту) |
||
білків |
жирів |
вуглеводів |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Підрахуйте накопичення енергії за добу.
7. Знайдіть різницю між накопиченням і витратою енергії.
8. Зробіть висновки про індивідуальний харчовий раціон та значення поживних речовин.
III. Домашнє завдання.
Підготувати повідомлення про вітаміни.
Цей матеріал з subject.com.ua