Особистий сайт Коваленка Сергія Івановича

Четвер, 26.06.2025, 06:33

Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | Головна | УРОК 40. Практична робота №6 | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

УРОК 40. Практична робота №6

Тема. Аналіз індивідуального харчування за добу та відповідність його нормам.

Мета: навчитися розраховувати енергетичні витрати людини за добу, складати добовий харчовий раціон відповідно до енергетичних витрат власного організму.

Обладнання: мікрокалькулятор, таблиці «Хімічний склад харчових продуктів та їхня калорійність», «Витрати енергії залежно від навантаження за 1 годину на 1 кг маси тіла», «Норма добової потреби людей у поживних речовинах».

Структура уроку, основний зміст і методи роботи

I. Актуалізація опорних знань учнів. (Бесіда за запитаннями.)

— Що таке харчовий раціон?

— Що потрібно враховувати при складанні добового харчового раціону?

II. Самостійна робота учнів за інструктивною карткою

Інструктивна картка

1. Підберіть потрібну кількість білків, жирів і вуглеводів згідно норм харчування за таблицею «Хімічний склад харчових продуктів та їх калорійність».

Слід запам’ятати, що для дітей віком від 15-17 років найкращим співвідношенням білків : жирів : вуглеводів = 1 : 1 : 4. Тобто, на одну добу на 1 маси тіла необхідно:

— 1,5 г білків;

— 1,5 г жирів;

— 6,0 г вуглеводів.

Необхідно врахувати режим харчування; тобто приймання їжі у відповідний час з урахуванням витрат енергії конкретної людини.

2. Складіть свій розпорядок дня. Дані запишіть у таблицю.

3. Визначте за допомогою таблиці «Добові витрати енергії у людей, що займаються різними видами діяльності» повну витрату енергії за добу. Дані запишіть у таблицю.

Енергетичні витрати за добу

Вид діяльності

Тривалість (год.)

Енергетичні витрати (кДж/год. кг)

Енергетичні витрата за добу (кДж)

 

 

 

 

Підсумуйте енергетичні витрати свого організму за добу.

4. Визначте індивідуальний добовий раціон харчування.

Для цього складіть меню чотириразового харчування так, щоб на

I сніданок припадало 25% добового раціону

II сніданок — 20%

Обід - 35%

Вечеря — 20%.

Дані запишіть у таблицю.

Індивідуальний добовий харчовий раціон

Режим харчування

Назва страви

Маса продуктів

Енергетич­на цінність (кДж)

Вміст у продуктах

% добового раціону

білків

жирів

вугле­водів

І сніданок

 

 

 

 

 

 

 

II сніданок

 

 

 

 

 

 

 

Обід

 

 

 

 

 

 

 

Вечеря

 

 

 

 

 

 

 

Всього

 

 

 

 

 

 

 

5. Обчисліть загальну кількість білків, жирів, вуглеводів у добовому раціоні та його калорійність.

Дані запишіть у таблицю.

Вміст жирів, вуглеводів та їх енергетична цінність у продуктах харчування

Продукти харчування

Маса

Вміст у продуктах

Енергетична цінність (кДж на 100 г про­дукту)

білків

жирів

вуглеводів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Підрахуйте накопичення енергії за добу.

7. Знайдіть різницю між накопиченням і витратою енергії.

8. Зробіть висновки про індивідуальний харчовий раціон та значення поживних речовин.

III. Домашнє завдання.

Підготувати повідомлення про вітаміни.

Додатки

Цей матеріал з subject.com.ua 

Уроки біології

Вхід на сайт

Пошук

Корисні посилання

Статистика


Онлайн всього: 5
Гостей: 5
Користувачів: 0