Узагальнення теми 1. ХІМІЧНИЙ СКЛАД КЛІТИНИ ТА БІОЛОГІЧНІ МОЛЕКУЛИ
ЄДНІСТЬ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ - основна ознака живого на молекулярному рівні. До складу всіх живих організмів входять ті самі хімічні елементи, що є й у неживій матерії. Однак їх співвідношення в живому й неживому різне. Так, у живих організмах набагато більша частина хімічного складу припадає на чотири елементи. Крім того, усі живі організми побудовані з біомолекул, яких немає в неживій природі. Це білки, ліпіди, вуглеводи, нуклеїнові кислоти й АТФ (табл. 1).
Таблиця 1. ОСОБЛИВОСТІ, РІЗНОМАНІТНІСТЬ ТА ФУНКЦІЇ ОСНОВНИХ ХІМІЧНИХ СПОЛУК ЖИВОГО
Назва |
Особливості |
Різноманітність |
Функції |
Вода |
Малі розміри молекул з міцними ковалентними зв'язками; водневі зв'язки між молекулами; дипольність молекул |
Структурована Вільна |
Розчинник і реагент, тепло- і осморегулятор, опора і засіб транспортування, конформатор |
Мінеральні солі |
Існують у твердому стані або у вигляді йонів |
Розчинні (хлориди, сульфати, нітрати), нерозчинні (фосфати, карбонати, силікати) |
Регуляторна Транспортна Будівельна |
Вуглеводи |
Загальна формула - Сn(Н2О)m гідрофільні й гідрофобні, солодкі й несолодкі, кристалічні й некристалічні, окиснюють-ся до СО2 і Н2О |
I. Моносахариди (рибоза, дезоксирибоза, глюкоза, фруктоза) II. Дисахариди (лактоза, сахароза, мальтоза, мікоза) III. Полісахариди (крохмаль, целюлоза, глікоген, хітин, муреїн, гепарин, пектини) |
Будівельна Енергетична Поживна Запаслива Захисна |
Ліпіди |
Утворені жирними кислотами та спиртами; здатні утворювати складні ліпіди; легко утворюють емульсії; розчиняються в органічних розчинниках; окиснюються до СО2 і Н2О |
I. Прості ліпіди (воски, жири) II. Складні ліпіди (гліколіпіди, фосфоліпіди, ліпопротеїди) III. Жироподібні, або ліпоїди (стероїди) |
Будівельна Енергетична Запаслива Захисна Водоутворювальна Теплоізоляційна Регуляторна |
Білки |
Складаються з 20 амінокислот, зв'язаних пептидними зв'язками; властиві 4 типи структури; характерні денатурація, ренатурація й деструкція; окиснюються до СО2, Н2О і NH3 |
I. Прості білки - протеїни: (альбуміни, глобуліни, гісто-ни, склеропротеїни) II. Складні білки - протеїди: (фосфо-, гліко-, нуклео-, хромо-, ліпопротеїди) |
Будівельна Енергетична Запаслива Захисна Регуляторна Поживна Каталітична Рухова Транспортна Сигнальна |
Нуклеїнові кислоти |
Складаються з нуклеотидів, зв'язаних фосфодіестерни-ми й водневими зв'язками; характерні денатурація, ре-натурація й деструкція; утворюються завдяки реакціям матричного синтезу |
РНК (А-, У-, Г-, Ц-рибо-нуклеотиди) ДНК (А-, Т-, Г-, Ц-дезокси-рибонуклеотиди) |
Інформаційна (іРНК) Транспортна (тРНК) Будівельна (рРНК) Спадкова (ДНК) |
Аденозин- фосфатні кислоти |
Є вільними нуклеотидами з аденіну, рибози й 1, 2 або 3 залишків ортофосфатної кислоти |
АМФ (аденозинмонофосфат-на), АДФ (аденозиндифос-фатна), АТФ (аденозинтри-фосфатна) |
Енергетична |
Самоконтроль знань
Тест-оцінювання 1. ХІМІЧНИЙ СКЛАД КЛІТИН ТА БІОЛОГІЧНІ МОЛЕКУЛИ
І. Завдання на встановлення відповідності
1. Установіть відповідність між біогенним елементом та його біологічним значенням.
1 Йод | А у складі тироксину |
2 Цинк | Б у складі інсуліну |
3 Кальцій | В зсідання крові |
4 Магній | Г у складі хлорофілу |
2. Зіставте малі молекули з макромолекулами, в утворенні яких беруть участь
1 жирні кислоти | А РНК |
2 амінокислоти | Б целюлоза |
3 моносахариди | В гемоглобін |
4 нуклеотиди | Г бджолиний віск |
3. Установіть відповідність між групами вуглеводів та прикладами сполук.
1 пентози | А сахароза, лактоза |
2 гексози | Б рибоза, дезоксирибоза |
3 дисахариди | В крохмаль, целюлоза |
4 полісахариди | Г глюкоза, фруктоза |
4. Установіть відповідність між типами нуклеїнових кислот та їхніми функціями.
1 ДНК | А входять до складу рибосом |
2 іРНК | Б збереження спадкової інформації |
3 тРНК | В транспортування амінокислот до рибосом |
4 рРНК | Г передача інформації від ДНК до рибосом |
5. Установіть відповідність між білками та функціями, що вони виконують.
1 колаген | А забезпечує скоротливість м'язів |
2 родопсин | Б забезпечує зсідання крові |
3 міозин | В утворює хрящі й сухожилки |
4 фібриноген | Г сприймає світлові подразнення |
ІІ. Завдання на вибір правильної комбінації відповідей
6. Виберіть ознаки, що характеризують зображений процес.
А Назва | Б Є властивістю... | В Де відбувається? |
1 репарація | 1 білків | 1 у цитоплазмі |
2 транскрипція | 2 РНК | 2 у лізосомах |
3 реплікація | 3 ДНК | 3 у цитоплазмі |
4 ренатурація | 4 ліпідів | 4 у ядрі (нуклеоїді) |
7. Виберіть ознаки, що характеризують виділений зв'язок у структурній формулі
А Назва | Б Характерний для | В Виникає між |
1 водневий | 1 вуглеводів | 1 NH3 і CO2 |
2 пептидний | 2 ліпідів | 2 NH2 і CO2 |
3 гідрофобний | 3 білків | 3 NH3 і СООН |
4 йонний | 4 нуклеїнових кислот | 4 NH2 і СООН |
8. Виберіть ознаки, що характеризують зображені сполуки.
А Назва | Б Мономерами є | В Функції |
1вуглеводи | 1 моносахариди | 1 побудова клітин |
2 білки | 2 жирні кислоти | 2 джерело енергії |
3 ліпіди | 3 нуклеотиди | 3 збереження |
4 нуклеїнові кислоти | 4 амінокислоти й реалізація спадкової інформації | 4 ендокринна регуляція |
Це матеріал з підручника Біологія 9 клас Соболь