Особистий сайт Коваленка Сергія Івановича

П`ятниця, 07.02.2025, 19:09

Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | Головна | Вуглеводи | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Вуглеводи 

   Молекули вуглеводів побудовані з трьох елементів — Карбону, Оксигену і Гідрогену. Вуглеводи — основне джерело енергії для живих організмів. Рослини синтезують вуглеводи в процесі фотосинтезу. Вміст вуглеводів у клітинах тварин рідко перевищує 5 %, але в клітинах рослин може досягати 90 %.

Класифікація вуглеводів

Моносахариди

   Моносахариди, або прості цукри,— сполуки з емпіричною формулою Са(Н20)n, які не гідролізуються. Це тверді кристалічні речовини, розчинні у воді, мають солодкий смак.

   За кількістю атомів Карбону моносахариди поділяються: на тріоаи С3Н603 — молочна та піровиноградні кислоти, проміжні продукти вуглеводного обміну; тетрози С4Н8O4 — зустрічаються рідко, частіше в бактерій; пентози С5Н10О5 — рибоза, входить до складу РНК; С5Н10О5 — дезоксирибоза, входить до складу ДНК; гексози С6Н12O6 — глюкоза, фруктоза, галактоза.

   Глюкоза — первинне джерело енергії для клітин. Вона обов’язково міститься у складі майже всіх клітин, органів і тканин, регулює осмотичний тиск. Зниження рівня глюкози в крові спричинює порушення життєдіяльності нервових та м’язових клітин.

   У розчинах глюкоза існує в циклічній та лінійній формах, між якими встановлюється хімічна рівновага.

Лінійна та циклічні форми глюкози

Дисахариди

   Дисахариди — вуглеводи, молекули яких складаються з двох молекул моносахаридів. Мають приємний солодкий смак, добре розчиняються у воді.

Сахароза = Глюкоза + Фруктоза   Мальтоза = Глюкоза + Глюкоза

Полісахариди

   Полісахариди складаються з великої кількості моносахаридів. Відрізняються між собою складом мономерів, довжиною та ступенем розгалуженості. Полісахариди майже не розчиняються у воді й не мають солодкого смаку.

Функції полісахаридів

 

Цей матеріал з Біологія. Експерес-підготовка до ЗНО та ДПА (subject.com.ua)

 

Біологія. Експерес-підготовка до ЗНО та ДПА

Вхід на сайт

Пошук

Корисні посилання

Статистика


Онлайн всього: 6
Гостей: 6
Користувачів: 0