Вуглеводи
Молекули вуглеводів побудовані з трьох елементів — Карбону, Оксигену і Гідрогену. Вуглеводи — основне джерело енергії для живих організмів. Рослини синтезують вуглеводи в процесі фотосинтезу. Вміст вуглеводів у клітинах тварин рідко перевищує 5 %, але в клітинах рослин може досягати 90 %.
Класифікація вуглеводів
Моносахариди
Моносахариди, або прості цукри,— сполуки з емпіричною формулою Са(Н20)n, які не гідролізуються. Це тверді кристалічні речовини, розчинні у воді, мають солодкий смак.
За кількістю атомів Карбону моносахариди поділяються: на тріоаи С3Н603 — молочна та піровиноградні кислоти, проміжні продукти вуглеводного обміну; тетрози С4Н8O4 — зустрічаються рідко, частіше в бактерій; пентози С5Н10О5 — рибоза, входить до складу РНК; С5Н10О5 — дезоксирибоза, входить до складу ДНК; гексози С6Н12O6 — глюкоза, фруктоза, галактоза.
Глюкоза — первинне джерело енергії для клітин. Вона обов’язково міститься у складі майже всіх клітин, органів і тканин, регулює осмотичний тиск. Зниження рівня глюкози в крові спричинює порушення життєдіяльності нервових та м’язових клітин.
У розчинах глюкоза існує в циклічній та лінійній формах, між якими встановлюється хімічна рівновага.
Лінійна та циклічні форми глюкози
Дисахариди
Дисахариди — вуглеводи, молекули яких складаються з двох молекул моносахаридів. Мають приємний солодкий смак, добре розчиняються у воді.
Сахароза = Глюкоза + Фруктоза Мальтоза = Глюкоза + Глюкоза
Полісахариди
Полісахариди складаються з великої кількості моносахаридів. Відрізняються між собою складом мономерів, довжиною та ступенем розгалуженості. Полісахариди майже не розчиняються у воді й не мають солодкого смаку.
Функції полісахаридів
Цей матеріал з Біологія. Експерес-підготовка до ЗНО та ДПА (subject.com.ua)